Kirkemøtet har satt et økt fokus på sannhets- og forsoningsarbeid i perioden 2019-29 i lys av den pågående Sannhets- og forsoningskommisjonen (Strategiplan for samisk kirkeliv 2019, se i lenke under). Det er vedtatt mål om at «Den norske kirke er en aktør og deltar i forsoningsprosessene i Sápmi», og at «Den norske kirke legger vekt på internkirkelig dialog som bygger på forskningsbasert kunnskap om fornorskningen av samer, kvener og norskfinner i Norge». Her gis biskopene og bispedømmerådene ansvar for å «legge til rette for, og sikre at forsoningsarbeid i eget bispedømme finner sted».
Kirkens rolle i fornorskingen
Stortinget har nedsatt en Sannhets- og forsoningskommisjon (2018-2022) for å granske fornorsking og urett begått mot samer og kvener/norskfinner. Skogfinnene er senere inkludert. At kirken er omfattet av granskningen, aktualiserer kritiske og konstruktive spørsmål om kirkens teologi og praksis i et samfunnsperspektiv. Hva er kirkens ansvar og muligheter?
– Samisk kirkeråd er derfor glad for at VID Tromsø, Kirkelig utdanningssenter nord starter opp med et videreutdanningstilbud om temaet. Studiet «Sannhets- og forsoningsarbeid i skyggen av fornorskningen» består av tre emner som til sammen gir 30 studiepoeng. Emnene kan tas hver for seg. Studiet gir kirkelige medarbeidere kunnskaper og verktøy for å forstå, bearbeide og svare konstruktivt på de problemstillingene som fornorskningshistorien og kommisjonsprosessen reiser lokalt, regionalt og nasjonalt. Urfolks og nasjonale minoriteters perspektiv vektlegges og studiet er praksisorientert, forteller Risten Turi Aleksandersen, generalsekretær i Samisk kirkeråd.
Søknadsfrist hos VID for opptak på studiet er 15. juni.
Detaljert kursinformasjon finnes på VIDs hjemmesider, se under:
Studiet er en del av presters EVU-tilbud.